Publicaties

Algemene voorwaarden; nuttig of belangrijk?

By april 26, 2022 No Comments
werkgever aansprakelijk voor een burn-out

Het opstellen van je algemene voorwaarden is niet alleen nuttig, het kan ook erg belangrijk zijn. Met goede algemene voorwaarden kun je namelijk veel vervelende discussies voorkomen. En mochten er toch nare discussies met je klant ontstaan, dan kan je ermee je gelijk halen. Maar dan moet je het wel goed aanpakken.

Bescherming
Eigenlijk zijn algemene voorwaarden voor elke ondernemer of organisatie belangrijk. Je sluit immers regelmatig overeenkomsten, zelfs met bestaande klanten. Je algemene voorwaarden beschermen je omdat je risico’s beperkt of uitsluit tegen wanbetaling en aansprakelijkheid. In je algemene voorwaarden beschrijf je namelijk uitgebreider wat de afspraken en voorwaarden zijn dan in je commerciële aanbieding.

Wat zet je erin
In je algemene voorwaarden leg je van alles vast. Denk aan de geldigheid en voorwaarden van je offertes, de verplichtingen van de opdrachtgever zoals de betalingsvoorwaarden en de betalingstermijn van je facturen, jouw garantie -wanneer geldt die wel en wanneer niet- en de eventuele aansprakelijkheid mocht er iets niet goed zijn gegaan. Alles wat jij belangrijk vindt kan je er verder in opnemen, mits…

Zwarte en grijze lijst
Zoals gezegd kan je alles wat je wilt in je algemene voorwaarden opnemen mits die bepalingen niet voorkomen in de zogenoemde zwarte- en grijze lijst. Dat zijn bepalingen die niet redelijk of billijk zijn en daardoor door een rechter als ongeldig worden verklaard.

Geldigheid
Heel goed dus als je je algemene voorwaarden opstelt. Maar hoe zit het dan met de geldigheid ervan. Als hoofdregel geldt, dat je jouw algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan je klant ‘overhandigt’. Dit kan door ze uit te printen en toe te sturen, maar het kan ook per email. Nog makkelijker is het wanneer je ze op je website plaatst en je daarnaar verwijst met de opmerking in je offerte dat ze van toepassing zullen zijn.

Opstellen en controleren
Je algemene voorwaarden zelf opstellen kan natuurlijk altijd. Maar als je dat te lastig vindt doen wij dat graag voor je. Als je ze al hebt kunnen wij ze ook controleren op juistheid en compleetheid. Daarnaast is het zo, dat de rechtspraak voortdurend verandert. Dat kan ook zomaar van invloed zijn op jouw algemene voorwaarden. Het is dan natuurlijk goed om ze te laten toetsen en te laten aanpassen, waarmee je voorkomt dat ze niet meer geldig zijn.

Een voorbeeld
Een voorbeeld van algemene voorwaarden vind je misschien bij je eigen afnemers. Je kan ook eens kijken bij je collega-ondernemers in jouw branche. In een abonnement bij Ondernemersjuristen zitten ook standaard algemene voorwaarden bijgevoegd. Die zijn specifiek gericht op jouw branche. Want wat als voorwaarde in de ene branche geldt hoeft natuurlijk niet ook in een heel andere branche van toepassing te zijn. Als er dan wetswijzigingen zijn, dan passen wij ze automatisch aan en brengen we je op de hoogte wanneer ze worden gewijzigd. Mocht je maatwerk voor jouw algemene voorwaarden willen, dan kunnen wij ze voor een vast tarief voor je opstellen. De hoogte van dat tarief hangt van de branche waarin jij werkt.

Meer weten
Wil je jouw algemene voorwaarden door ons laten opstellen, laten toetsen of aanpassen? Neem dan eens contact met ons op. Ook voor meer algemene info zijn we graag beschikbaar.

Bel 085 222 79 20
Of mail vragen@ondernemersjuristen.nl

Leave a Reply