Nieuws

Zorg er als ZZP’er voor dat er een overeenkomst is

UBO-register


Volgens de Kamer van Koophandel was in 2021 meer dan de helft van alle ingeschreven bedrijven in ons land ZZP’er. Dat waren er 1,1 miljoen voltijd en ca. 300.000 deeltijd. Dat het aantrekkelijk is om als ZZP’er te werken is voor velen wel duidelijk. Maar het is goed om al die zaken die daarbij horen goed te regelen. Eén van die zaken is een overeenkomst met je opdrachtgever

Zelfstandig zonder personeel
Een ZZP’er is iemand die als zelfstandig ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, die werkzaamheden voor een ander verricht, maar geen personeel in dienst heeft. Zo bezien kan iedereen ZZP’er worden, ongeacht het beroep of het werk dat er wordt uitgevoerd. Het lijkt snel en eenvoudig te regelen, maar toch zitten er wel wat juridische en fiscale voorwaarden aan verbonden.

Voordelen
In vergelijking met een werknemer heeft een ZZP’er meerdere belastingvoordelen. Zo kan hij/zij gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling en geldt er de zelfstandigenaftrek. Die laatste wordt overigens vanwege de vele kritiek meer en meer afgebouwd. Voor de opdrachtgever is het voordeel ten opzichte van een werknemer, dat er geen premies werknemersverzekeringen ingehouden en afgedragen hoeven te worden over de vergoeding aan de ZZP’er.

Voorwaarden
Maar, in tegenstelling tot wat gedacht wordt, er gelden ook bepaalde voorwaarden voor een ZZP’er. Het uitgangspunt is, dat je wordt aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Dat houdt onder andere in, dat je deelneemt aan het economisch verkeer, streeft naar continuïteit, investeert in het verkrijgen van nieuwe opdrachten en een zeker risico loopt. Verder word je geacht minimaal drie opdrachtgevers per jaar te hebben en dat je maximaal 70% van je tijd aan één opdracht werkt. Deze voorwaarden zijn natuurlijk vooral belangrijk voor de fiscale voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Voldoe je er niet aan, en krijg je controle door de Belastingdienst dan hebben jij en je opdrachtgever waarschijnlijk wel een probleem in de vorm van een naheffing.

ZZP overeenkomst
Nu is de kans dat je een controle door de Belastingdienst krijgt niet heel groot, maar toch is het verstandig om dat risico uit te sluiten. Daarvoor zijn er speciale ZZP overeenkomsten Belastingdienst. Daarmee toon je wat de fiscus betreft aan dat je aan de voorwaarden voldoet. Wat betreft de opdrachtgever is het mogelijk nog belangrijker om een dergelijke overeenkomst te hebben. Je legt dan vast dat er geen gezagsverhouding bestaat, welke werkzaamheden je moet verrichten, wat je vergoeding is en de betaaltermijn daarvan, en hoe de eventuele aansprakelijkheid is bepaald. Over het algemeen heb je met een goede overeenkomst zowel je risico’s uitgesloten als aan de voorwaarden voor de Belastingdienst voldaan. Een zogenoemde freelance-overeenkomst is wat dat betreft hetzelfde.

Niet verplicht
Als ZZP’er of freelancer ben je niet verplicht om een overeenkomst van opdracht te gebruiken voor het uitvoeren van opdrachten. Het is wel verstandig. Dan is immers vastgelegd wat de verwachtingen over en weer zijn. Voor jouw opdrachtgever is het ook verstandig om een overeenkomst van opdracht te laten tekenen, zodat er achteraf minder kans is op een discussie over de inhoud van de opdracht en de rechtsverhouding.

Opstellen of controleren
Vaak stelt de opdrachtgever de ZZP overeenkomst op, maar soms neemt de ZZP’er het initiatief. In elke situatie is het belangrijk, dat de overeenkomst deugdelijk is en aan de voorwaardes voldoet. Ondernemersjuristen heeft veel ervaring met het opstellen van overeenkomsten van opdracht. We hebben er voor veel sectoren voorbeeldovereenkomsten voor liggen. Als je een overeenkomst door een opdrachtgever voorgelegd krijgt, is het goed om die inhoudelijk te laten controleren. Binnen het abonnement van Ondernemersjuristen kan je een standaard overeenkomst van opdracht krijgen. Daarnaast adviseren wij je graag over een overeenkomsten die je voorgelegd krijgt.

Meer weten?
Wil je meer weten over een overeenkomst van opdracht? Neem dan gewoon eens contact met ons op via telefoonnummer 085 222 79 20 of stuur ons een mail naar vragen@ondernemersjuristen.nl

Leave a Reply